Bejegyzések

Heti beszámoló

Rajtam ne múljon...! [90. oldal] Azt mondják, mindig rajtunk is múlik minden. Rajtam ne múljon. (Tandori Dezső: Vagy majdnem az. Bp. 1995.)

Friss topikok

  • KapitányG: Jobbulást! Várom a főnixmadarat! (2013.02.26. 10:05) Partecédula
  • évi.: Anyunak két kedvenc könyve volt,amiket sokszor levett a polcról, az egyik az Aranyketrec, a másik ... (2013.02.25. 16:07) Aranyketrec
  • akimoto: Flora, mi sem mondjuk meg, hányan is lakunk itt. Az ördög nem alszik (csak a testvéred, jó messze.... (2013.02.19. 20:45) Répatorta
  • akimoto: Várok egy kicsit. Hogyne, költözésből elég volt. (2013.02.18. 16:49) Madaras
  • évi.: @akimoto: Igen, meg, és tegnap reggel is néztem néhány videót,ami fent volt a neten :( (2013.02.16. 13:35) Szegény emberek

Címkék

1952-2012 (1) 2013 január (1) 56 (1) a (1) alázat (1) aranyat érő (1) arany dió mogyoró (1) arany ősz (1) Art (1) átverés (1) az éjszaka csodái (1) az időről (1) a blog (1) a második gyertya (1) a sziget (1) befőzés (1) belülről kifelé (1) Berzsenyi (1) bevezető (1) bölcső ténfereg (1) Bőrlevél (1) cseresznye (1) csodaváróknak (1) csupa öröm (1) Daniss ajánlás (1) De (1) Deco (1) dióhéjban (1) dráma (1) egyebek és emberek (1) egy kiállítás köteteiről (1) élet és tudomány (1) emlék (1) érzelmi érték (1) esték (1) este jó (1) ez igen (1) főemlősök egymás közt (1) fogadd el (1) foglyok karácsonya (1) főpróba (1) Furnitures (1) gaudeamus (1) gubancok (1) gyász (1) gyászos (1) hangzó (1) hazádnak rendületlenül (1) hetedik (1) hétköznap (1) hideg meleg júliusban (1) hírek (1) hófúvás (1) hol jár az eszem (1) hónap (1) hordalék (1) hurrá nyaralunk (1) hűvös éjszakák jönnek (1) húzzunk bele (1) Ibafa (1) időkép (1) ínség (1) itt vagyok (1) jogok (1) jómadár (1) jövőre jobb lesz (1) júliusi (1) Káin (1) kapaszkodj Malvin (1) karének (1) keddi jelentés (1) képességünk a rend (1) késő ősszel (1) kirándulás a végtelenbe (1) könnyek (1) kotkodács (1) közlékeny (1) kultúrák (1) legyen nyár (1) madarak és fák (1) mai mesék (1) majd jövök valamikor (1) Mancur segít (1) március elején (1) meddő órák (1) meg (1) megbízható (1) megfizette (1) megfontoltan (1) még jövök (1) melankólia (1) mélyben (1) mely nyelv merne (1) menedék (1) menni menni menni (1) merengő (1) miért (1) miről meséljek? (1) molitva (1) mosolygó (1) most (1) Mrs ZuzMara (1) Nádas Péterről másodszor (1) Nádas Péter trilógiájáról (1) nálunk falun (1) na mégegyszer (1) negyvenhat hideg tavaszán (1) negyvenhat telén (1) negyvenhét nyara (1) neköd adom (1) nem engedtünk a negyvennyolcból (1) nézzünk előre (1) nyelvtanulás (1) olvasni (1) olvasni nehéz (1) olvassatok jó költőket (1) oremus (1) öröm (1) őszikék (1) őszinteség (1) pályázott egy állásra (1) panni tavalyi utazása (1) párhuzamos (1) pillanatok (1) pórázon (1) profundis (1) realizmus (1) rock (1) roráte (1) sodrásban (1) Szabadság! (1) szabad madár (1) száll az illat-ár (1) szeppuku (1) szép napok (1) szerenád (1) szigetek (1) Temesi Ferenc (1) töröljük le (1) történetek újrapapíron (1) túlélők (1) túléltük de képeket (1) tűlevél (1) ügyek (1) új hely (1) utcabál (1) valami van (1) vau (1) végre hűvös (1) veríték és válóok (1) vers (1) versek délutánja (1) világból (1) visszanézve (1) és megnyerte (1) (1) nem tudok feltenni erre a blogra (1) Címkefelhő

Rómában jártunk

2011.08.02. 17:10 akimoto

Több útikönyvet végigvettünk, mit nézzünk meg feltétlenül, számos imélt váltottunk vendéglátóinkkal, helyesebben a szálloda alkalmazottaival a gyakorlati tudnivalók miatt, előre váltottunk repülőjegyet, beszállókártyát, elsőbbségi kártyát, transzfert a repülőtérről a Casa di Santo Stefano nevű zarándokházig (és vissza), helyben vettünk háromnapos turistajegyet minden közlekedési eszközre, még itthon a szerzetes rend Mária utcai házában beszereztünk egy jó kis Róma-térképet, interneten megvettük a jegyeket a vatikáni múzeumokba és a Villa Borghese képtárába, szóval a legnagyobb lelki nyugalommal indultunk Rómába.

 A levegő

 Aggódó barátok és ismerősök figyelmeztettek, hogy Rómában július-augusztusban rekkenő hőség van, a Nap ezer ágra süt, éget, nagy bátorságra vall ilyenkor odamenni.Az interneten megtalálható Róma időjárásának előjelzése, a mi hetünk legmagasabb hőértéke 28 fok volt, annyit azért ki lehet bírni, gondoltuk. Úgy is volt. Reggelenként selymes levegőre, 23-24 fokban jöttünk ki a kertbe, a déli órákban lehetett 28 fok, a napon úgy éreztük magunkat, mint egy forró vízzel átitatott fürdőlepedőben, de árnyékba húzódva legalább öt fokkal hűvösebb, száraz fuvallat fogadott, az esti órákban pedig bársonyos meleg volt. A római levegőnek teljesen más az érintése, mint amihez itthon hozzászoktunk.

 A növényzet

 A zarándokház Róma Rózsadombjára épült, nem csoda, hogy dús, gondozott, arborétumra emlékeztető kertjében agávék, ciprusok, mandulafenyők, örökzöld bokrok és futónövények között pihenhettünk, kinti asztaloknál vacsoráztunk és söröztünk éjszaka, a szomszédos villák hasonlóan gazdagon ültetett pálmái és fenyői  igazi jó illatot árasztottak. Néhány madár fészkelt valahol a közelben, talán az olajbogyót termő fa ágai között pittyegtek, furulyáztak, ilyen madárhangot még nem hallottam. Lehet, fülemüle volt, csak sötétedés után római akcentussal beszélgetett. 

 

A ház

 

Fantasztikus tisztaság, egyszerű, fehérre festett falak (ahogy nálunk itthon, mert utálom a nyugtalanító tarkaságot), kényelmes, tágas fürdőszobákban a zuhanyfülkék éjjel-nappal szolgáltatták a meleg vizet, a liftek hibátlanul működtek, jókora hűtőszekrénybe tehettük az ennivalóinkat meg a csodálatosan finom tejszín ízű tejet, a földszinten fedett kávézó, körben terasz kerti bútorokkal, lejjebb sétautak és padok, még lejjebb kerti garnitúra a szabadban időzni vágyóknak.

A portán szabályos szállodai ügyelet volt, arrébb egy kis információs pult Benedikta nővér - a buszjáratok, megállók és átszállási pontok avatott ismerője - számára.

A házat  Prokop Péter festményei díszítették. Eleinte zavart, aztán megszoktam. A pap-képzőművész és lelkiatya életéről és munkásságáról több cikk van az interneten. Akkor fogadtam el, amikor rátaláltam Szakolczay Lajos elismerő értelmezésére.

 A közlekedés

 Ahányszor elindultunk, ahányszor visszaindultunk a szálláshoz, annyiszor tévedtünk el. Eltévedni minden vonalon nagyon jól tudtunk. Egyszerű ránézni a térképre, és azt mondani, innen ide megyek, csakhogy a valóságban számos girbegurba utca, zsúfolt főútvonal, eleinte fel nem ismert buszmegálló hatalmas, jól kivehető útvonali tájékoztatással állta utunkat, de egyiken se volt rajta, ha mondjuk a vatikáni múzeumhoz akarunk menni, melyik megállónál szálljunk le, és onnan milyen irányba induljunk el. A helybeliek nagyon segítőkészek voltak, de angolul nem beszéltek, így gyatra olasz szókészletünket használtuk.

A zarándokház közelében két buszjárat van, a 44-es és a 870-es. Keservesen tapasztaltuk, hogy egyik járat sem arra jön, amerre megy. A két végállomás között más utat tesz meg oda, és másikat vissza. Végül több kört kellett megtennünk, és a végállomásokon várakoznunk, hogy felismerjük a helyzetet, és abban állapodjunk meg, hogy Rómában élni sokkal jobb lehet, mint turistának lenni.

 

5 komment

Címkék: túléltük de képeket nem tudok feltenni erre a blogra

A bejegyzés trackback címe:

https://akimotonapjai.blog.hu/api/trackback/id/tr983120647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flora/ro 2011.08.03. 01:38:38

Remélem, Velence is kellemes lesz (és nem túl csatorna-szagú...) aug. közepén!
Ha ti eltévedtetek Rómában, mi lett volna velem, aki még a saját házában se tudja kapásból, merre van észak...
Biztosan gyönyörűen elraktároztátok szempilláitok mögött a sok szép látnivalót...

akimoto 2011.08.03. 08:58:57

Flora, van 130 fotónk, de még annál is több kép a fejünkben. Velence is egy útvesztő lehet. Képzeld el, mindenütt valami víz állja az utadat, a galambok meg akcióba lépnek, amíg tájékozódni próbálsz. Vegyél fel te is kalapot.

tetovaoda 2011.08.03. 13:42:05

Ezekért az eltévedésekért, segítőkész helybeliekért, az izgalmakért - és persze a látnivalókért! - már érdemes volt elutaznotok. Az már csak hab a tortán, hogy a szálláshelyre térvén nyugalomra leltetek. Nagyon tetszene nekem is az a kellemes vendégház.

évi. 2011.08.09. 22:33:10

Nahát!Mázlitok volt az idővel!:)
Én megsúgom, voltam legalább hatszor már Firenzében és mindig eltévedek...megértelek!:)

akimoto 2011.08.09. 23:29:57

Ó, Firenzében is jól tudtunk eltévedni, pedig akkor fiatalabbak - feltehetően frissebbek - voltunk.
süti beállítások módosítása