Bejegyzések

Heti beszámoló

Rajtam ne múljon...! [90. oldal] Azt mondják, mindig rajtunk is múlik minden. Rajtam ne múljon. (Tandori Dezső: Vagy majdnem az. Bp. 1995.)

Friss topikok

  • KapitányG: Jobbulást! Várom a főnixmadarat! (2013.02.26. 10:05) Partecédula
  • évi.: Anyunak két kedvenc könyve volt,amiket sokszor levett a polcról, az egyik az Aranyketrec, a másik ... (2013.02.25. 16:07) Aranyketrec
  • akimoto: Flora, mi sem mondjuk meg, hányan is lakunk itt. Az ördög nem alszik (csak a testvéred, jó messze.... (2013.02.19. 20:45) Répatorta
  • akimoto: Várok egy kicsit. Hogyne, költözésből elég volt. (2013.02.18. 16:49) Madaras
  • évi.: @akimoto: Igen, meg, és tegnap reggel is néztem néhány videót,ami fent volt a neten :( (2013.02.16. 13:35) Szegény emberek

Címkék

1952-2012 (1) 2013 január (1) 56 (1) a (1) alázat (1) aranyat érő (1) arany dió mogyoró (1) arany ősz (1) Art (1) átverés (1) az éjszaka csodái (1) az időről (1) a blog (1) a második gyertya (1) a sziget (1) befőzés (1) belülről kifelé (1) Berzsenyi (1) bevezető (1) bölcső ténfereg (1) Bőrlevél (1) cseresznye (1) csodaváróknak (1) csupa öröm (1) Daniss ajánlás (1) De (1) Deco (1) dióhéjban (1) dráma (1) egyebek és emberek (1) egy kiállítás köteteiről (1) élet és tudomány (1) emlék (1) érzelmi érték (1) esték (1) este jó (1) ez igen (1) főemlősök egymás közt (1) fogadd el (1) foglyok karácsonya (1) főpróba (1) Furnitures (1) gaudeamus (1) gubancok (1) gyász (1) gyászos (1) hangzó (1) hazádnak rendületlenül (1) hetedik (1) hétköznap (1) hideg meleg júliusban (1) hírek (1) hófúvás (1) hol jár az eszem (1) hónap (1) hordalék (1) hurrá nyaralunk (1) hűvös éjszakák jönnek (1) húzzunk bele (1) Ibafa (1) időkép (1) ínség (1) itt vagyok (1) jogok (1) jómadár (1) jövőre jobb lesz (1) júliusi (1) Káin (1) kapaszkodj Malvin (1) karének (1) keddi jelentés (1) képességünk a rend (1) késő ősszel (1) kirándulás a végtelenbe (1) könnyek (1) kotkodács (1) közlékeny (1) kultúrák (1) legyen nyár (1) madarak és fák (1) mai mesék (1) majd jövök valamikor (1) Mancur segít (1) március elején (1) meddő órák (1) meg (1) megbízható (1) megfizette (1) megfontoltan (1) még jövök (1) melankólia (1) mélyben (1) mely nyelv merne (1) menedék (1) menni menni menni (1) merengő (1) miért (1) miről meséljek? (1) molitva (1) mosolygó (1) most (1) Mrs ZuzMara (1) Nádas Péterről másodszor (1) Nádas Péter trilógiájáról (1) nálunk falun (1) na mégegyszer (1) negyvenhat hideg tavaszán (1) negyvenhat telén (1) negyvenhét nyara (1) neköd adom (1) nem engedtünk a negyvennyolcból (1) nézzünk előre (1) nyelvtanulás (1) olvasni (1) olvasni nehéz (1) olvassatok jó költőket (1) oremus (1) öröm (1) őszikék (1) őszinteség (1) pályázott egy állásra (1) panni tavalyi utazása (1) párhuzamos (1) pillanatok (1) pórázon (1) profundis (1) realizmus (1) rock (1) roráte (1) sodrásban (1) Szabadság! (1) szabad madár (1) száll az illat-ár (1) szeppuku (1) szép napok (1) szerenád (1) szigetek (1) Temesi Ferenc (1) töröljük le (1) történetek újrapapíron (1) túlélők (1) túléltük de képeket (1) tűlevél (1) ügyek (1) új hely (1) utcabál (1) valami van (1) vau (1) végre hűvös (1) veríték és válóok (1) vers (1) versek délutánja (1) világból (1) visszanézve (1) és megnyerte (1) (1) nem tudok feltenni erre a blogra (1) Címkefelhő

Fogas kérdések

2012.05.13. 21:34 akimoto

P2220017d.jpg„Mitől vagyunk azok, amik vagyunk, amivé váltunk? Édesanyánk féltő gondoskodása vagy éppen a társadalom tesz minket angyalarcú démonná, vagy irgalmas szamaritánussá? Venetianer Pál, akit nem kisebb professzornak, mint a magyar molekuláris biológia atyjának neveznek, vállalkozott arra, hogy ezt kérdést megválaszolja. Méghozzá nem is akármilyen szemszögből: a biológia útján.

Szellemünk eredetére a választ a Molekulák, gének, sorsok című könyvében kereshetjük, amely a biológia iránt fogékonyak számára nyújt izgalmas olvasmányt. Az izgalmasat szó szerint kell érteni, ugyanis a szerzőt egy népszerű amerikai detektívregény-író ihlette a fejezetcímek megalkotásában. A könyv olyan biológiai csodák esettanulmányaiba kalauzol el minket, mint a szorongó egerek, a homoszexuális muslicák vagy hűséges pockok esete. Mind felfedezésre váró történetek!” (Egy könyvtáros ajánlásából)

*

Nem szarakodtak, hanem megcsinálták:

A legrégebbi és ma is megjelenő erdélyi magyar folyóirat, a 150 éves KERESZTÉNY MAGVETŐ teljes anyagának internetes megjelenése alkalmából tisztelettel meghívjuk Önt május 17-én 18 órakor sorra kerülő rendezvényünkre.

Helyszín: Budapest 1055, Nagy Ignác utca 2-4 sz.

*

Az Országgyűlés ma olyan volt, mint egy szakszervezeti nagygyűlés harminc évvel ezelőtt. Fölszólaltak, jogos és megoldandó kérdéseket vetettek föl, egy különösen megragadó volt. A kormányfő az LMP-s Karácsony Gergely azonnali kérdésére válaszolt. Az „oligarcha az a milliárdos, aki közvetlen politikai hatalmat is akar szerezni a gazdasági súlya mellé (...) és elfoglal például egy pártot (...) vagy miniszterelnökké választják" - mondta, megjegyezve, hogy a Fidesz ezt ellenzi és visszautasítja.
"A Fidesz a középosztály kezében fogja tartani a hatalmat". És hozzátette, kormánya azt szeretné, ha „minél több nagytőkés, sikeres középosztálybeli, és minél kevesebb szegény ember lenne Magyarországon, ehhez pedig sikeres vállalkozásokra van szükség.” Most én kérdezem: Kit sorol a kormányfő a középosztályhoz? Mi például családilag középosztálybeliek, sőt a keresztény középosztályhoz tartozók voltunk. Anyukám viszont úgy pontosított évtizedeken át, hogy „mi lateinerek vagyunk”. Ma is szívesebben viselném ezt a címkét, ha nem utálnám a címkézést, és jelölhető lenne valahogyan az értelmiségi, akinek más vagyona nincs a fejében felhalmozott ismeretein kívül. Jelzem, az se ér sokat, hovatovább. Vajon, kiket tud a kormányfő középosztálynak, milyen ismérvek alapján épülnek újra a társadalmi osztályok? 

*

http://haver.hu/zsidosagrol/mitoszok/attitudok-zsidokrol-es-zsidosagrol/

 A Haver alapítvány kérdőíve. Kitöltöttem, mert fontosnak találom a visszajelzést. Fontos tudni, hogy nem mindenki antiszemita.

*

Olvassunk! http://tiszatajonline.hu/?p=1490

*

Május 9.

Már megint sajnálom, hogy nem maradtunk Pesten. A Petőfi Irodalmi Múzeumba ma bárki bemehet, hogy 5 perc felolvasást vállaljon Ottlik: Iskola a határon c. regényéből. A maratoni felolvasás az ország több pontján egyidőben kezdődik. Cikk erről itt:

http://www.168ora.hu/arte/konyv-ajanlo-ottlik-pim-iro-regeny-katonaiskola-esterhazy-95719.html

*

Egy tudományos felismerésre:

http://hvg.hu/egeszseg/20120509_szivbeteg_anyuka#rss

Vicces. Ezek szerint az az anya, akinek termékeny éveiben vegyes nemű gyermekei születnek, hol szívbeteg, hol nem?

*

Május 10.

Ma van a madarak és fák napja. Külön bejegyzést érdemelt.

Május 11.

Már megint a papírkönyveket siratják, és szidják az e-könyveket egy könyvtári fórumon. Ha rendes könyvtár lenne a közelemben, én is kézbe vehető könyveket olvasnék. Viszont megvan a lehetőség, hogy a gépen olyat is olvassak, amiért több tíz kilométereket kellene vonatozni, buszozni. Miért nem jó az e-könyv? Paralel a papírral, amíg el nem fogynak az erdők, nyugodtam létezhet egymás mellett a kétféle szöveghordozó. (Képekkel, térképekkel akár.)

Május 12.

Egyszerre virágzik a bodza mag az akác. A sűrű illat megüli az udvart. Jó lenne ezt a szagot eltenni befőttes üvegben.

*

Az én-blog hőse, lehetne mondani.
Mint  Somlyó György írja a verses önéletrajzában:
„Részletek egy megírhatatlan versregényből” – ez a címe.

„Én – az valaki Más”, így mondja Rimbaud.
„Én – az Senkisem”, tódítja Pessoa.
Autentikus létről már szólni sincs szó,
Tán csak a csecsemő oá-oá.

Aztán: „Ipi-apacs!” és „Ki a húnyó?”
Fogócskázik a Je és a Moi.

Ittlét és Ottlét között ténfereg
Heidegger meg a többi rossz gyerek.

A többi fejezet is frappáns, az egész megtalálható a Digitális Irodalmi Akadémia kézirattárában.

*

Tiszta, szép szöveg, belefut egy fölfedezésbe: „A Parnasszus felé újabb fejezet annak az egyedülálló költői prózának a történetében, amelyet Füst Milán kimunkált. Nálunk, ahol a stíluskritika, a szövegelemzés oly ritka madár, nem meglepő, hogy ennek az oly sajátos szövetű prózának törvényei és titkai mindmáig felfedetlenek. De hatása így, kritikai feldolgozása nélkül is, elementáris és egyre széles körűbb; úgy látszik, még a fordításokon is átszűrődik, hiszen francia kritikusai több figyelmet szenteltek neki, mint a hazaiak. Vannak jelentős írói alkotások is, melyek csak kerek egészükben hordozzák jelentőségüket. De az eredendően költői fogantatású művek legkisebb egységeikben is őrzik bonyolult összetételű varázslatukat, ahogy a rádiumot se lehet olyan kicsire redukálni, hogy ne sugározna. Ilyen a Füst Milán-i próza is.” (Somlyó György: A Parnasszus felé. Részlet.)

*

Somlyó György életműve, sok prózával (!) teljes egészében olvasható az interneten. Bűvös, okos - mint mondták róla - poéta doctus .

*


Megismerni valakit nagyon jó, ha arra érdemes. 
Somlyó György után Füst Milánnal dorbézolok. Teljes életműve olvasható a Digitális Irodalmi Akadémián. Többet tudott mindenkinél.

Május 13.

Üres pohárból nincs mit inni. (Édesapám ezt mondta volna rá: Bölcs vagy, mint egy bölcső. Hehe.)

 

14 komment

Címkék: bölcső ténfereg

A bejegyzés trackback címe:

https://akimotonapjai.blog.hu/api/trackback/id/tr304506529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KapitányG 2012.05.13. 22:21:10

Éppen ezt kérdezem én is. Hogy kiket... :(

Ottlik-felolvasás volt Gödöllőn is, azt hiszem, Szombathelyen is. A gödöllőit "közvetítette" az internet. Sajnos lekéstem Mravik Tamást (az általam többször is emlegetett Antikvárius-t)

KapitányG 2012.05.13. 22:22:48

Közben megnéztem a linket. Szóval nem Szombathely, hanem Kőszeg.

akimoto 2012.05.13. 22:49:56

Gabi, attól tartok, hogy aki manapság "sikeres", nem a jó bizonyítványával tűnik ki...

Bizony, nem mindegy, honnan késünk el. :)
Antikvárius érdekes lehetett. (YouTube nem lehet erről?)

akimoto 2012.05.14. 09:58:49

Gabi, szuper! Éppen most terjesztem imélben. A gyerekektől is kaptam...

évi. 2012.05.14. 10:35:18

Minap épp a középosztályról volt szó a fészbukon Orbán kapcsán, és én csak annyit kérdeztem, létezik még egyáltalán olyan,hogy középosztály...?

Na megyek kérdőívezni:)

akimoto 2012.05.14. 11:32:38

Évi, ha a kormányfő szerint van középosztály, akkor van.

Izabella.Jones 2012.05.14. 14:48:26

Somlyó György!
Ittlét és Ottlét között ténfereg
Heidegger meg a többi rossz gyerek.
Mikor lesz időm mindent elolvasni, amit szeretnék????
A Haver alapítványt kedvelem. Kitöltöm a kérdőívet én is. ;)

akimoto 2012.05.14. 15:21:55

Izabella, rendben van.

Hogy mikor? Majd ha nem lesz más dolgod. :)

emmausz 2012.05.15. 20:55:53

Nem kevés jóérzéssel írom: mi se szarakodtunk, a jezsuita Távlatok folyóiratot a kezdetekre visszamenően digitalizáltuk, amikor a nyomtatott formájában megszűnt. Minden megjelent cikk letölthető, kiemelhető, felhasználható, mert nem fotóztuk, hanem recognitáztuk. Elég nagy munka volt.

akimoto 2012.05.15. 21:15:28

Emmausz, némi blaszfémiával jegyeztem meg, mert a könyvtári állományok digitalizálásának "központosításáról", a költségekről és a várható bevételről internetes vita folyt, és mérges voltam, hogy ami eddig közkincs volt, esetleg hirtelen nem lesz az. Most egyelőre csend van ez ügyben. (Összehasonlítva az erdélyi magyarokkal, akik csendben dolgoztak!)

A jezsuita atyák életrajza, pályaképe megvan esetleg mellékletben?
Gratulálok a nagy munkához!

emmausz 2012.05.16. 07:02:43

Nincsenek, mert csak a folyóiratokat tették fel a honlapra.
Távozásom előtt megjelöltem az Anima Una sorozat és egyéb könyvek lelőhelyeit a PC-men. Kértem, hogy tegyék saját jezsuita honlapjukra. Sürgetésem ellenére a dolog máig késik. Tán egyszer. De ha konkrét személyre kérdezel, talán megvan a kütyümön is vagy a PPEK anyagai között.

akimoto 2012.05.16. 20:49:13

Emmausz, köszönöm, már találtam valamit. :)
süti beállítások módosítása