Bejegyzések

Heti beszámoló

Rajtam ne múljon...! [90. oldal] Azt mondják, mindig rajtunk is múlik minden. Rajtam ne múljon. (Tandori Dezső: Vagy majdnem az. Bp. 1995.)

Friss topikok

  • KapitányG: Jobbulást! Várom a főnixmadarat! (2013.02.26. 10:05) Partecédula
  • évi.: Anyunak két kedvenc könyve volt,amiket sokszor levett a polcról, az egyik az Aranyketrec, a másik ... (2013.02.25. 16:07) Aranyketrec
  • akimoto: Flora, mi sem mondjuk meg, hányan is lakunk itt. Az ördög nem alszik (csak a testvéred, jó messze.... (2013.02.19. 20:45) Répatorta
  • akimoto: Várok egy kicsit. Hogyne, költözésből elég volt. (2013.02.18. 16:49) Madaras
  • évi.: @akimoto: Igen, meg, és tegnap reggel is néztem néhány videót,ami fent volt a neten :( (2013.02.16. 13:35) Szegény emberek

Címkék

1952-2012 (1) 2013 január (1) 56 (1) a (1) alázat (1) aranyat érő (1) arany dió mogyoró (1) arany ősz (1) Art (1) átverés (1) az éjszaka csodái (1) az időről (1) a blog (1) a második gyertya (1) a sziget (1) befőzés (1) belülről kifelé (1) Berzsenyi (1) bevezető (1) bölcső ténfereg (1) Bőrlevél (1) cseresznye (1) csodaváróknak (1) csupa öröm (1) Daniss ajánlás (1) De (1) Deco (1) dióhéjban (1) dráma (1) egyebek és emberek (1) egy kiállítás köteteiről (1) élet és tudomány (1) emlék (1) érzelmi érték (1) esték (1) este jó (1) ez igen (1) főemlősök egymás közt (1) fogadd el (1) foglyok karácsonya (1) főpróba (1) Furnitures (1) gaudeamus (1) gubancok (1) gyász (1) gyászos (1) hangzó (1) hazádnak rendületlenül (1) hetedik (1) hétköznap (1) hideg meleg júliusban (1) hírek (1) hófúvás (1) hol jár az eszem (1) hónap (1) hordalék (1) hurrá nyaralunk (1) hűvös éjszakák jönnek (1) húzzunk bele (1) Ibafa (1) időkép (1) ínség (1) itt vagyok (1) jogok (1) jómadár (1) jövőre jobb lesz (1) júliusi (1) Káin (1) kapaszkodj Malvin (1) karének (1) keddi jelentés (1) képességünk a rend (1) késő ősszel (1) kirándulás a végtelenbe (1) könnyek (1) kotkodács (1) közlékeny (1) kultúrák (1) legyen nyár (1) madarak és fák (1) mai mesék (1) majd jövök valamikor (1) Mancur segít (1) március elején (1) meddő órák (1) meg (1) megbízható (1) megfizette (1) megfontoltan (1) még jövök (1) melankólia (1) mélyben (1) mely nyelv merne (1) menedék (1) menni menni menni (1) merengő (1) miért (1) miről meséljek? (1) molitva (1) mosolygó (1) most (1) Mrs ZuzMara (1) Nádas Péterről másodszor (1) Nádas Péter trilógiájáról (1) nálunk falun (1) na mégegyszer (1) negyvenhat hideg tavaszán (1) negyvenhat telén (1) negyvenhét nyara (1) neköd adom (1) nem engedtünk a negyvennyolcból (1) nézzünk előre (1) nyelvtanulás (1) olvasni (1) olvasni nehéz (1) olvassatok jó költőket (1) oremus (1) öröm (1) őszikék (1) őszinteség (1) pályázott egy állásra (1) panni tavalyi utazása (1) párhuzamos (1) pillanatok (1) pórázon (1) profundis (1) realizmus (1) rock (1) roráte (1) sodrásban (1) Szabadság! (1) szabad madár (1) száll az illat-ár (1) szeppuku (1) szép napok (1) szerenád (1) szigetek (1) Temesi Ferenc (1) töröljük le (1) történetek újrapapíron (1) túlélők (1) túléltük de képeket (1) tűlevél (1) ügyek (1) új hely (1) utcabál (1) valami van (1) vau (1) végre hűvös (1) veríték és válóok (1) vers (1) versek délutánja (1) világból (1) visszanézve (1) és megnyerte (1) (1) nem tudok feltenni erre a blogra (1) Címkefelhő

Januári vidámságok

2012.01.20. 09:51 akimoto

Jan. 18.
Végre levágattam a hajamat. Egész jó lett, a hosszához kisüthetne a nap.  Megtenné nyári frizurának.
*
Az RSS-t pedig nem használom, mert megfoszt a neten keresgélés élvezetétől. Végigveszem a hírportálokat, tudományokhoz kapcsolódó netes oldalakat, és elolvasom, amihez éppen kedvem van.
*
De jó ötlet! Egy könyvtáros írja, hogy a selejtezésre szánt lapok, folyóiratok kapjanak a bejárat mellé egy inkubátort, ahonnan bárki elviheti ingyen azt a sajtóterméket, amelyik tetszik neki. Szeretnék napilapot, nem nagyon műanyagosat, mert kell nekem a puha papír a begyújtáshoz és nyáron a dunsztban eltett befőttek üvegeit szeretem beléjük csomagolni forralás előtt.  A gyerekek gyűjtik a papírt itt a faluban, a helyi könyvtár selejtje sajnos  az övék.

Jan. 19.
Majdnem mindegy, hogy mennyit, csak fizess! Összeállnak a szolgáltatók egy bizonyos „árbarátok” körbe, és az eredeti ár feléért kínálnak masszírozást, frizérozást, kozmetikázást. Egyéb szépészeti praktikákat. Ma újabb ajánlatot találtam: teljes körű orvosi kivizsgálás 45.000 Ft helyett tizen valamennyiért. Úgyis államosítják az egészségügyet, jó lesz idejében igénybe venni. Nem is olyan drága  a csökkentett ár. Számoljunk utána! (Laborszolgáltatástól a szemfenékvizsgálatig minden forintosítva van, beutaló nélkül tényleg meg kell fizetni. Csakhogy a beutalót a háziorvos vagy szakorvos nagyon szűkmarkúan adogatja… Ha kíváncsi vagyok a hogylétemre, pénzért megmondják.)
*
Most olvastam:
http://dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?offset=1&origOffset=-1&docId=359&secId=32465&qdcId=3&libraryId=-1&filter=Kert%C3%A9sz+Imre&limit=1000&pageSet=1
Kertész Imre: Jegyzőkönyv
A vámos elszedi négyezer schillingjét, mert engedélyt kellett volna kérnie az írónak, hogy a saját pénzét kivigye az országból. Bécsbe. Hivatalos útra ment volna. Megszégyenülve visszajön Pestre. Közben a törvényességről, a szabadságról, az ember mivolta minősítettségéről elképesztően pontos és dísztelen szöveget ír.
*
Egy másik dokumentumban ezt olvastam:
(Szerkesztő): „…Egyetértek, de később visszatérünk rá. Most engem is jobban érdekelne a fikció és az önéletrajz közötti különbség, hiszen a Sorstalanságot mind a kritikusok,
mind az olvasók „önéletrajzi regénynek” szokták nevezni.
       
 ( Kertész Imre): Helytelenül, mert ilyen műfaj nem létezik. Vagy önéletrajz, vagy regény. Ha önéletrajz: akkor felidézed a múltadat, minél lelkiismeretesebben igyekszel ragaszkodni az emlékeidhez, rendkívül fontos számodra, hogy mindent úgy írj le, ahogyan az valóságosan is megtörtént, mint mondani szokás: hogy semmit se tegyél hozzá a tényekhez. A jó önéletrajz olyan, akár egy dokumentum: korrajz, amelyre „támaszkodni lehet”. A regényben viszont nem a tények a fontosak, hanem egyedül az, amit a tényekhez hozzáteszel.”
         
http://dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?offset=1&origOffset=-1&docId=247&secId=23351&qdcId=3&libraryId=-1&filter=Kert%C3%A9sz+Imre&limit=1000&pageSet=1
Ez a beszélgetés a szerkesztőjével magnószalagon van, írott formája a K.dosszié címet kapta. Ha a link nem működne, a PIM digitalizált szövegeiben megtalálható. A Sorstalanság megírásáról van benne szó különben.
Tovább lehet folytatni a gondolatot azzal, mennyire hiteles a memoárirodalom egy-egy darabja. Például Zsukov marsall emlékiratait úgy olvastam, mint egy regényt. Biztos szépítve volt benne sok minden, de ütős és megragadó volt, hát  hol a határa az önéletrajznak és a regényesnek, és elveszti-e egyáltalán a hitelét egy önéletírás, ha éppen nincsenek hozzá  levéltári dokumentumok?
Ugyanilyen izgalommal olvastam Bethlen Miklós önéletírását, ez  egészen más volt, mint amivel addig találkoztam. Sok gondolatot fejt ki, van benne regényes szépirodalmi rész főként az ifjú éveiről, lám csak, a fiatalságra emlékezés kivált az emberből  egy ábrándos gesztust… Írói szándék és formai elgondolás kérdése, mi lesz az emlékek összességéből, ami a lejegyzőjének a fejében megfordul.
Most visszautalok egy beszélgetésre Alizzal: ő is azt vetette föl, hogy az elmesélés  árt a tárgyszerűségnek. Illetve, hogy az emlékmeséből fikció lesz. Ezért inkább fotókkal támasztaná alá az emlékiratait. Jó lenne, ha megcsinálná, teljesen mindegy, milyen kategóriába sorolódik a kész mű, ha olvasni és látni lehet a huszadik század kiválasztott évtizedeiről egy embert. Kislányt. Fiatal nőt a kapcsolatainak tükrében. A memoárirodalom nagyon széles körű, jól kidolgozott ösvényei vannak, aki rögösebb talajra téved, kincseket fog felmutatni, ebben biztos vagyok.
És most vissza Kertész Imréhez. A regényről mondja, hogy akkor jön létre, ha a „tényekhez hozzáteszel” . Vitatkozom vele. A tényekhez hozzátevődik magától valami plusz akkor is, ha csak leíródnak.  A szavak milyensége által lehet a tényt gúnyosan vagy humorosan előadni, egyszóval a legszorosabban vett jegyzőkönyv is aszerint ébreszt gondolatokat az olvasójában, ahogyan a szöveg megformálója kigondolta. Kertész maga példa erre éppen a Jegyzőkönyv c. írásával.
http://dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?offset=1&origOffset=-1&docId=359&secId=32465&qdcId=3&libraryId=-1&filter=Kert%C3%A9sz+Imre&limit=1000&pageSet=1
Ha tiszteletlen lennék, megírhatnám e jegyzőkönyvet humoreszknek. Alig egy-két szót kellene fölcserélni, anélkül, hogy a tényeken változtatna, és kész a másmilyen mű. Vagyis a regény sem kizárólag a „hozzátevéstől” lesz regény.

Jan. 20.
Jól belebonyolódtam. József Attila ezen a bloghelyen is időszerű lehetne: költő vagyok, mit érdekel a költészet maga.
*
Felmentő szavak Dobos István önéletírásokat elemző könyvéből:  „…az elmondás által  kifejeződő igazság az önéletírás hitelességének forrása. Déry Tibor, Esterházy Péter, Illyés Gyula,  Kassák Lajos, Márai Sándor, Móricz Zsigmond,  Nagy Lajos, Németh László, Szabó Dezső, Vas István  vagy Veres Péter önéletrajzi fikciói egymástól eltérő  önértelmező stratégiák, irodalomfelfogások  és művészeti hitvallások jegyében készültek.”
Önéletrajzi regényt nem írtak, sem regényes önéletrajzot, de hát akkor mit? K. I. szerint valami nem létezőt?
*
Történelem és emlékezet címmel keresgéltem a neten.  Azt mondja egy ember, hogy az emlékezet nem érvényes, kutatók áldozzák értékes idejüket ennek bebizonyítására:
http://www.mediakutato.hu/cikk/2008_03_osz/10_kortars_emlekezet

Elment a kedvem az emlékcserepektől. 

18 komment

Címkék: megbízható

A bejegyzés trackback címe:

https://akimotonapjai.blog.hu/api/trackback/id/tr743592403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Biedermann 2012.01.20. 20:59:28

Furcsa, hogy néha egymástól teljesen függetlenül, ugyanolyan dolgokról gondolkodom, mint egy másik, gyakorlatilag ismeretlen, ember. Benne van a levegőben?
Egy ideje azon gondolkodom, a múltról bizonyos szempontból csak egy történet tud mesélni.

akimoto 2012.01.20. 22:08:02

Biedermann, ugyanezt gondolom én is. A fenti szépirodalmi hivatkozásokon túl elmés és élvezetes blogok vannak ilyenek. Pl. andai.hu (Gabinál a linkje).

Biedermann 2012.01.20. 22:41:49

Köszönöm. Megkeresem.

flora/ro 2012.01.21. 10:19:07

Nagyon izgalmas témát vetettél fel A francia irodalomban a 70-es években felmerülő jelenség az "autofiction". Néhány író saját életéből csinál regényt, néha még a neveket sem változtatja meg, a kíméletlen őszinteség nevében.
Engem is sokszor elgondolkodtat, mitől lesz irodalom az ilyesmi? Egy válaszom maradt: a stílustól...

akimoto 2012.01.21. 14:58:53

Flora, nagyon szeretem az "autofiction"-t. A stíluson, előadásmódon túl kell lennie szerintem valamilyen műfaji tervezésnek is. Szabó Lőrinc a Tücsökzenét versben írta, alcímnek azt adta, hogy "rajzok egy élet tájairól". Vagy pl. nagyon kedves nekem O. Kokoschka Életem c. könyve. Ebben aztán megvannak a festő vizuális benyomásai olyan erővel, mint Bernáth Aurél: Így éltünk Pannóniában című, a szívemnek ugyancsak nagyon kedves élettörténetében. Mondok még egyet, amit nem is író, nem is festő írt, mégis irodalommá lett, ahogy leírta gyermekkora emlékeit: Bella Chagall Égő gyertyák c. memoárját. Jiddisül írta, Chagall illusztrálta, Széll Jenő fordította. Ha nem ismernéd, szívesen odaadom, ha nyáron hazajöttök. Bella Ch. "arasznyi időket" ragad ki a gyermekkorát fedő homályból, de mire felfűzi az emlékdarabkákat, azt is látjuk, hogyan éltek Vityebszkben az ortodox hívők. Kell a műfaji elhatározás meg a szüzsé is, az előre kitervelt forma az írót is magával ragadja, és fordítva is igaz. Irodalmi formát talál az emlék.

flora/ro 2012.01.21. 15:33:33

Képzeld, megvan nekem a Bella Chagall! Még Magyarországon vettem, 70-es években, ha jól emlékszem!

akimoto 2012.01.21. 16:00:07

De jó, hogy ismered! Corvina, 1971. (Olyan kevesen tudnak róla.) Elfelejtettem megemlíteni Kálnoky László verses önéletrajzát, a Homálynoki Szaniszlót. (Olvasható a Digitális Irodalmi Akadémia gyűjteményében a neten.)Elképesztő élvezet számomra. Keresd meg, tetszeni fog neked is.

Biedermann 2012.01.21. 17:02:59

Ó, ilyennek számít mondjuk Frank McCourt is, meg a tesója Malachy McCourt? Mert akkor ez nekem is kedvenc műfajom. ::))

akimoto 2012.01.21. 17:28:57

Biedermann, az angyal a lépcsőn itt van a polcon :), de a tesóját nem ismerem. Utánanézek, kösz.
Cserébe egy hasonló, ha még nem jutottál volna hozzá:
e-konyv.blog.hu/2011/04/27/dimitri_verhulst_semmivegre_1

akimoto 2012.01.21. 17:40:51

Ja, Bie', és még ajánlom a Problemszki Szállót is meg a hivatkozáshoz kapcsolódó kommenteket. Ezek mind az angyallal a lépcsővel együtt azt hiszem, inkább Dickens-t folytató modernek. Itt jut eszembe Jersild A Gyermekek Szigete (ez már nem olyan drámai).

Az echte memoárok vagy a rajzok egy életről mégiscsak más kategóriába sorolhatóak.

Biedermann 2012.01.21. 21:49:21

Ó, dejó! Most csak ilyesmiket kellene olvasnom, azt hiszem. De nem fogok, mert hulla fáradt vagyok a három napos továbbképzés után. :(
Mindenkit megnézek, de a neveket ki kell írnom, mert mindent elfelejtek. ::((
Malachy McCourt nagyon vicces ember, de nagyon másképpen, mint a tesója. Az 'A Monk Swimming' is nagyon más, mint az Angyal a lépcsőn. Még Amerikában akartam írni róla pár sort, de most már újra el kell olvasnom. (Anekdóta-gyűjtemény különben, olyasmiket ír, hogy amikor a Bobby Kennedy-ék beugrottak a kocsmájába egy sörre... :D) Sajnos nem tudom, van-e magyarul, de gyanítom, hogy nincs.
Az echte memoárban gyakran kicsit kevés a stílus. Persze kérdés, kinek az emlékei, és főleg, hogy ki írta le.

akimoto 2012.01.21. 22:04:21

Biedermann, ilyen könyveket kellett volna vinned a továbbképzésre, hogy olvashass a pad alatt.
Sajnos Malachyt még nem fordították le. Hol úszkál? Sörben? :))) Vannak pihentető filmek is, neked mondjam? (Továbbképzések és szakszervezeti gyűlések után én csak a Blues fivérek segítségével tudtam megnyugodni.)

Biedermann 2012.01.22. 09:10:14

@akimoto: Képzeld, vittem könyvet, de nem lehetett olvasni. :(
Szerintem én ma a Brazillal fogok kikapcsolódni. Évek óta várom, hogy legyen egy nézhető példányom, most kaptam egy HD minőséget egy tanítványomtól.
(Malachy mindenben úszik, majd egyszer lefordítom, aztán lesz. :)

akimoto 2012.01.22. 20:50:59

Biedermann, örülök, hogy nem csalódtam benned. :)))
Malachy anekdotáit szívesen olvasnám.

Biedermann 2012.01.24. 19:27:10

Nem ígérgetek. Majd ha egyszer kicsit több időm lesz. :)

tetovaoda 2012.01.29. 15:28:15

"Azt mondja egy ember, hogy az emlékezet nem érvényes, kutatók áldozzák értékes idejüket ennek bebizonyítására."

Azt mondom ennek az embernek, hogy az emlékezet de bizony érvényes. Kiváltképp a kollektív emlékezet. (Értem ezen azt, hogy egy adott embercsoport több tagja egy adott eseményről milyen emléket őriz.)
Ugyanis nincs mindenről hiteles dokumentum, a kutató - kiváltképp a helytörténettel foglalkozó - gyakorta szembesül ezzel.
Példa: jegyzőkönyv összesíti egy bizonyos terület bombázás okozta kárait egy bizonyos napon. Az adott terület lakói szerint azonban aznap nem volt bombázás azon a területen. Mondta egy ember, aztán még egy, aztán x+n ember, egymástól függetlenül. Elmondták viszont - ugyancsak egymástól függetlenül, nagyjából azonosan - hogy valójában mi történt: repülőgépről hordókat dobáltak a földekre, azokat azonban ők nem merték egy méternél közelebbről megszemlélni, hátha mérgező anyag van bennük.
Ha egy ember mond valamit, kétséges lehet, hogy jól emlékszik. Ám ha többen adják elő ugyanazt, akkor hitelesnek nyilvánítható.
(A szóban forgó jegyzőkönyv, mint dokumentum, annál kevésbé. Azt már csak én teszem hozzá: esetleg némi hiányokat próbált valaki akkor ilyen jelentéssel legalizálni.)
Bocs, hogy kicsit hosszú lettem...

akimoto 2012.01.29. 15:55:26

tetovaoda!
www.mediakutato.hu/cikk/2008_03_osz/10_kortars_emlekezet
Sajnálom, hogy nem linkesít se a szövegben se a kommentben ez a kedves blog.hu, pedig érdemes lenne elolvasni Murai András könyvismertetőkhöz fűzött gondolatait. Ő ezt gondolja igaznak, mi másképpen gondoljuk,de ha többen adják elő ugyanazt, akár hiteles is lehet,mondod te. Rögtön utána a hamisított jegyzőkönyv bizonyító értéke kap tőled kérdőjelet.
Embereket, eseményeket, tárgyakat látok magam előtt,hallom a régi dallamot. Amíg le nem írom, mind az enyémek maradnak. A kutatók meg kutassanak, az a dolguk.
süti beállítások módosítása