Bejegyzések

Heti beszámoló

Rajtam ne múljon...! [90. oldal] Azt mondják, mindig rajtunk is múlik minden. Rajtam ne múljon. (Tandori Dezső: Vagy majdnem az. Bp. 1995.)

Friss topikok

  • KapitányG: Jobbulást! Várom a főnixmadarat! (2013.02.26. 10:05) Partecédula
  • évi.: Anyunak két kedvenc könyve volt,amiket sokszor levett a polcról, az egyik az Aranyketrec, a másik ... (2013.02.25. 16:07) Aranyketrec
  • akimoto: Flora, mi sem mondjuk meg, hányan is lakunk itt. Az ördög nem alszik (csak a testvéred, jó messze.... (2013.02.19. 20:45) Répatorta
  • akimoto: Várok egy kicsit. Hogyne, költözésből elég volt. (2013.02.18. 16:49) Madaras
  • évi.: @akimoto: Igen, meg, és tegnap reggel is néztem néhány videót,ami fent volt a neten :( (2013.02.16. 13:35) Szegény emberek

Címkék

1952-2012 (1) 2013 január (1) 56 (1) a (1) alázat (1) aranyat érő (1) arany dió mogyoró (1) arany ősz (1) Art (1) átverés (1) az éjszaka csodái (1) az időről (1) a blog (1) a második gyertya (1) a sziget (1) befőzés (1) belülről kifelé (1) Berzsenyi (1) bevezető (1) bölcső ténfereg (1) Bőrlevél (1) cseresznye (1) csodaváróknak (1) csupa öröm (1) Daniss ajánlás (1) De (1) Deco (1) dióhéjban (1) dráma (1) egyebek és emberek (1) egy kiállítás köteteiről (1) élet és tudomány (1) emlék (1) érzelmi érték (1) esték (1) este jó (1) ez igen (1) főemlősök egymás közt (1) fogadd el (1) foglyok karácsonya (1) főpróba (1) Furnitures (1) gaudeamus (1) gubancok (1) gyász (1) gyászos (1) hangzó (1) hazádnak rendületlenül (1) hetedik (1) hétköznap (1) hideg meleg júliusban (1) hírek (1) hófúvás (1) hol jár az eszem (1) hónap (1) hordalék (1) hurrá nyaralunk (1) hűvös éjszakák jönnek (1) húzzunk bele (1) Ibafa (1) időkép (1) ínség (1) itt vagyok (1) jogok (1) jómadár (1) jövőre jobb lesz (1) júliusi (1) Káin (1) kapaszkodj Malvin (1) karének (1) keddi jelentés (1) képességünk a rend (1) késő ősszel (1) kirándulás a végtelenbe (1) könnyek (1) kotkodács (1) közlékeny (1) kultúrák (1) legyen nyár (1) madarak és fák (1) mai mesék (1) majd jövök valamikor (1) Mancur segít (1) március elején (1) meddő órák (1) meg (1) megbízható (1) megfizette (1) megfontoltan (1) még jövök (1) melankólia (1) mélyben (1) mely nyelv merne (1) menedék (1) menni menni menni (1) merengő (1) miért (1) miről meséljek? (1) molitva (1) mosolygó (1) most (1) Mrs ZuzMara (1) Nádas Péterről másodszor (1) Nádas Péter trilógiájáról (1) nálunk falun (1) na mégegyszer (1) negyvenhat hideg tavaszán (1) negyvenhat telén (1) negyvenhét nyara (1) neköd adom (1) nem engedtünk a negyvennyolcból (1) nézzünk előre (1) nyelvtanulás (1) olvasni (1) olvasni nehéz (1) olvassatok jó költőket (1) oremus (1) öröm (1) őszikék (1) őszinteség (1) pályázott egy állásra (1) panni tavalyi utazása (1) párhuzamos (1) pillanatok (1) pórázon (1) profundis (1) realizmus (1) rock (1) roráte (1) sodrásban (1) Szabadság! (1) szabad madár (1) száll az illat-ár (1) szeppuku (1) szép napok (1) szerenád (1) szigetek (1) Temesi Ferenc (1) töröljük le (1) történetek újrapapíron (1) túlélők (1) túléltük de képeket (1) tűlevél (1) ügyek (1) új hely (1) utcabál (1) valami van (1) vau (1) végre hűvös (1) veríték és válóok (1) vers (1) versek délutánja (1) világból (1) visszanézve (1) és megnyerte (1) (1) nem tudok feltenni erre a blogra (1) Címkefelhő

"... a szárnyas idő hirtelen elrepül..."

2011.11.10. 09:49 akimoto

November 4.

http://moly.hu/konyvek/richard-dawkins-az-onzo-gen

A tudomány egy bizonyos területre vonatkozó eredményeit van-e értelme ráhúzni az emberi szellem működésére? Az önző gén a darwini elméletet támasztja alá.

*

Azt írja az újság, hogy Szegeden megbüntettek egy szoláriumstúdiót, mert nem fizetett jogdíjat a rádióból hallgatott zenéért. Az Artisjus detektívje érte tetten a galád rádióhallgató szolizókat, akik a barnaságuk mellé ingyen andalodtak. Van valami rendelet, tudott is róla a szoli üzemeltetője, fizetett is bírságot még tavaly ugyanezért, de megígérte, hogy többet nem hallgatnak rádiót az üzletben. Kimentek most az Artisjustól ellenőrizni, és rajtakapták őket. Hát bizony, a mai erkölcsökkel szemben még az Artisjus is tehetetlen.

 Nov. 5.

Nem tudom, mit gondoljak. Az a szegény gyerek kitalálta, hogy önállósítja magát. Vesz egy kisbuszt, és óvodásokat fog szállítani. Nem is sejti, mennyi szabály, egészségügyi, közlekedési, adóelszámolási, benzintankolási, szülőkkel és óvodákkal kötendő szerződési kötelezettség fogja terhelni, amihez vagy ügyvéd vagy engedély kell. Mire mindent végigcsinál, elmegy a kedve az élettől. Én meg nézem, hol van itt a létbiztonság? Igaz-e, a tanulj fiacskám, úgy lesz belőled ember?

 

 Nov.6.

Kusshegyi Lowránt megadta a tutit. Ezentúl a napi cukihoz próbáljak kommentelni?  Közben kigondolhatom, mi legyen a kultúrszomj mértékegysége. Kávé/liter? Mennyi ebből a napi szükséges adag, hogy kultúrszomjam csillapodjon?

*

"Mindnyájunknak annyi portréja van, ahány ismerőse. Ha tetszik, ha nem: képünk kirajzolódik embertársaink tudatában. Jogunk van egyet magunknak is odatennünk ezek mellé."
Mészöly Dezső:Önarckép retus nélkül

Évi találta, odatette. Gyógyír.

 Nov.7.

Idézet egy  vádiratból:” …jelenlétével a tűzcsapot megnyitó demonstrálókat a cselekmény elkövetésére buzdította, mellyel az elkövetők szándékerősítő hatását eredményező pszichikai bűnsegélyt nyújtott… „    (Forrás: Élet és Irodalom, 2011. nov. 7.) Aki a cselekményt elkövette, annak neve Fegyverneki. Mintha valami humoreszk kelt volna életre.

Fontos ez, vagy nem fontos?

Azon gondolkodom, hogy anno szegény jó szüleim a Szabad Nép cikkeinek olvastán miért pillantottak egymásra  sokat mondó tekintettel, és miért hallgattak annyira, de annyira mélyen.

Más: http://www.es.hu/_partinagy_;magyar_mesek;2011-11-02.html

Sírnivónajó.

 Nov.8.

Most már igazán baj, hogy nem tudok belépni kommentelni Idamamához vagy Mickhez, csak a legutóbbiakat panaszolom. Itt mondom ezért, hogy nekem tetszik a rétegnyelvek többsége. A jassznyelv, a diáknyelv, a pesti zsargon, a börtönnyelv,  néhány fordulatot élvezettel használok is, amíg divatban van. Mert a régi keletű és azóta elhalt jassznyelvi jópofáskodásnál nevetségesebb szóhasználatot nem ismerek.

 Nov.9.

Cseljabinszkban komoly hó esett .

http://ulyana81.blogspot.com/

Áginál mindig megtalálható az Uljanához vezető út, csak úgy mondom. Uljana annyi kézműves ismerőst, barátot gyűjtött össze, hogy akinek van kedve, tehetsége a játékgyártáshoz, millió ötletet talál az orosz és nem orosz blogtársak körében. Lehet, csinálok egy macskát, bár a kézimunkázás nem köt le olyan nagyon.

 Nov.10.

Köd van. Tartósnak ígérkezik. Körben a Gete, a dorogi hegy, a Mókus, a leányvári domb, rajta az elhagyott V-ös akna lejárata, az utca közepét elválasztó sávon nőtt diófa sárga pöttyes leveleivel mind azt üzeni, vége a szép időnek. A kémények füstöt eregetnek, ahol szénnel tüzelnek, onnan fojtó bűz árad.

Szemben a Charlie kutya behúzódott a házába, az orrát benn tartja, aggódó tekintettel kiséri az utcán járókat.

36 komment

Címkék: Berzsenyi

A bejegyzés trackback címe:

https://akimotonapjai.blog.hu/api/trackback/id/tr203367633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emmausz 2011.11.10. 10:44:49

Akimoto: Mick vagyok. blogom a freeblog.hu lapon jelenik meg. Nem jöttem rá, hogy mások miért tudnak - Te miért nem - kommentelni.
A szleng nem idegen tőlem. De a bejön, nem jön be, azért egyfajta henyeség is, éppúgy - mint némi túlzással- az izét ragozni: Nem izél az izé, mert elizélődött az izéje.
Kifejezetten sajnálom, és veszteségnek élem meg a tájnyelvek sorvadását, a többféle „e” hangzó el„mekeg”esedését.
Megfogalmazódott bennem: kellene egy havilap, mely a különféle nyelvjáráshoz tartozó írásokat, pl. novellákat hozna. Szívesen olvasnám.

akimoto 2011.11.10. 11:02:25

Mick, erre a "hangzó" tájnyelvi gyűjtésre, esetleg ünnepekhez kapcsolódó leírásra én is gondoltam már sokszor. U.I. az ember olvassa, de ha nincs a fülében a kiejtés zenéje, éppen a lényeg sikkad el. Van valami a mek. oszk.-on, csak nincs annyi időm...
A rétegnyelvről is írnak éles elméjű megfigyelők, most csak a humorára akarok utalni, persze vannak primitív vagy durva fordulatok, nem ezeket preferálom én sem. :)
Nálad, ha a kommendobozhoz kattintok, fekete vastag vonallal van kihúzva minden sor. Név, jelszó, minden. Hát ezért. Nem baj, legalább nem jár annyit a szám. :)))

emmausz 2011.11.10. 11:02:56

PS. Idamama is a freeblogban dolgozik. Lehet ebben valami trend?

évi. 2011.11.10. 11:07:14

A Mészöly idézet nagy kedvencem,mióta ráleltem, nekem is:)

Nálunk nincs köd, de érezni lehetett a tél leheletét ma reggel,mikor kiléptem az ajtón.Ma Peni s bejött, pedig egy ideje kint alszik.szóval, lehet,hogy közelít a tél?:)

"Oh, a szárnyas idő hirtelen elrepül,
S minden míve tünő szárnya körül lebeg!
Minden csak jelenés; minden az ég alatt,
Mint a kis nefelejcs, enyész."

na:)

emmausz 2011.11.10. 11:08:31

@akimoto: Nekem is megjelenik a fekete sor 3 db. Egyszer kell kitölteni, megjegyzi, és legközelebb felajánlja, hogy a korábbi adatokat használja-e?
Ami a tájnyelvet illeti, teljesen igazat adok. Kell a hangzás zenéje. Én Pápán töltöttem bő két évet katonaként. Akkor tudtam „pápaiul” és nagyon élveztem. A szófordulatok zömmel kiestek, de olvasva zenéstül jönnének vissza.Ilyenek: Ahhát, bisztosis, komám! Nem kő sokat vacakúnyi stb.

flora/ro 2011.11.10. 11:28:30

Én tudok szögediesen (de te is, alighanem, akimoto!) avagy vásárhelyiesen, netalán mindszentiesen, de "pápaiul" is, mert évekig Vas és Veszprém megye határán nyaraltam anyai nagyszüleimnél!

akimoto 2011.11.10. 13:26:52

Évi, pontosan! :)
És köszönöm a Mészölyt.

akimoto 2011.11.10. 13:31:53

Emmausz, Pápához én is kötődöm: nászasszonyom, akit annyira szerettem, mint a testvéreimet, pápásan beszélt, soha nem kopott le róla az enyhe "á", ha gyorsan vagy indulatból mondott valamit, még jobban kihallatszott a tájnyelvi eredete. Annyira szerethető volt.

akimoto 2011.11.10. 13:40:58

Flora, már bizonyos Anonymous kommentelődnél kiderült, hogy az ő-ző tájnyelvek kis egységenként különböznek. Szögdiesen még nem felejtettem el, de az archaikus vásárhelyit élvezettel hallgatnám, ha még lenne, aki beszéli.
De az, hogy te a francia meg az orosz és a többi mellé a pápait is összeszedted a nyelvgyűjteményedbe, bizony párját ritkítja (azaz nem semmi)!

emmausz 2011.11.10. 13:55:21

akimoto: Keresgéltem a neten. A nyelvjárásokról lingvisztikai tanulmányokat közlő lapra bukkantam, de én nem erre gondolok. Ha annyira értenék a honlapkészítéshez, mint amennyire nem értek, nyitnék egy a különféle magyar nyelvjárásokban megírt szépirodalmi alkotásokat (pl. novellák) felvonultató elektronikus folyóiratot, mely nem okosságokat hozna, hanem tájnyelven írt történeteket, mint ahogyan Huszthy Ádám írta a Csángó Zarathustra első felét.
Nem hiszem, hogy létezne ilyen, de még életre lehetne hívni mielőtt elszürkülnek a helyi dialektusok.
Szép kulturális kihívás ez annak, aki kezébe veszi.

flora/ro 2011.11.10. 13:56:51

Nem az én érdemem: szinte ragadt ránk a csodálatos nyári vakációk hónapjai, évei alatt! (egyszer meg kell írnom magyarul is!)

akimoto 2011.11.10. 15:56:48

Emmausz, ha lesz időd, fogj hozzá! Nagyon érdekes kezdeményezés, örömmel fogok hozzájárulni egy történettel. :)

akimoto 2011.11.10. 16:00:22

Flora, ott egzotikus, itt autentikus. Mikor kezded el?

emmausz 2011.11.10. 18:57:35

@akimoto: Kézbe venném, de nem értek eléggé a technikához. Azért rajta volnék. ...és szavadon foglak!
:)

akimoto 2011.11.10. 19:23:28

Emmausz, itt mindig megtalálsz.:)

emmausz 2011.11.11. 14:01:00

akimoto: Sajnálom, hogy a délelőttömet igénybe vevő poszt-visszapótlás során mai kommentjeink odalettek.

akimoto 2011.11.11. 18:21:35

Nem baj, beszélgetünk még, nem igaz?

RomBold! (törölt) 2011.11.12. 00:25:01

@emmausz: Könyörgöm ne írásban!
Egyik kedvencem a Magyar-Magyar szótár. A blogger gyakran használ tájnyelvi kifejezéseket, de a betűkészletünk túl szegényes a hangkészletünk pontos visszaadásához, emiatt sokak számára mesterkéltnek, olvashatatlannak hat az egész. (mondjuk tetézi ezt még mással is, pl hogy a postban sem szokta a hibáit javítgatni, de ez más lap)
Szóval szerintem tájszólás van, tájírás többnyire erőltetettnek hat.

Hangot!

emmausz 2011.11.12. 07:23:50

RomBold: Értem felvetésedet, én mégis másképp gondolom. Igaz, hogy szegényesek az írásjeleink az akcentusok visszaadására, de a semminél azért többek. A kotta is szegényes az interpretáláshoz képest, de jelzés értékű. Az irodalomban a tájnyelv elemeit bőven bevitték írásaikba Gárdonyi, Móricz, Móra, Tömörkény stb. - eme szegényes karakterekkel lejegyezve. Én élveztem mindnyájuk szövegeit. Az írás sosem helyettesítheti a hangot, miként a kotta sem, mégis alkalmas eszköze annak, hogy az üzenet átmenjen általa. Az írás sosem képes megjeleníteni egy arcot, mégis alkalmas arra, hogy körülírja. Ha mindent megkapunk „élesben”, elsatnyul a fantáziánk (vö. tévé és az egész vizuális kultúra).
A betűk arra is képtelenek, hogy a helyes hangsúlyozást jelöljék, arról nem beszélve, hogy a dallamos nyelvek dallamíveit (hanglejtést) sem adják vissza. Igazán azokban idézik fel ezeket, akiknek tapasztalatuk, élményük van róluk. A többiekben legfeljebb vágyat ébresztenek a megismerésükre.
Felvetésem nem zárja ki, hogy hangoskönyvek, hangzó anyagok szülessenek tájnyelveken.
Miért is ne?
Üdvözlettel:
Mick

akimoto 2011.11.12. 08:58:58

Kedves RomBold! Blogszinten (de akár könyvkiadói megrendelésre is), mindenki olyan antológiát állít össze, amilyen a saját koncepcióját tükrözi.
RomBold-féle tájnyelvi hangzókönyvet szívesen olvasnék.

akimoto 2011.11.12. 09:03:40

Kedves Mick! Előkészítettem a számodra egy fájlt, akkor küldöm, amikor szükség lesz rá a gyűjteményedhez. Ha kizárólag neves írók műveiből válogatsz, abban is segíthetek.

RomBold! (törölt) 2011.11.12. 09:20:35

Na, nekem pont ez a bajom a dologgal:

" Igazán azokban idézik fel ezeket, akiknek tapasztalatuk, élményük van róluk. A többiekben legfeljebb vágyat ébresztenek a megismerésükre."

És ehhez vegyük hozzá azokat, akiknek hozzám hasonlóan csak felületes emlékeik/ismereteik vannak... és akkor szerintem oda lyukadtunk ki, hogy csak egy nagyon szűk réteg érti.

Én egyébként nem tudnék egy ilyet összeállítani, mert túlságosan sokfelé éltem már, és a kiejtésem átalakult valami olyanná, ami nem is létezik. Zalában affekta majomka pestinek mondanak, Pesten többnyire megkapom, hogy dunántúli vagyok, és kár erőőtetnem azt a hülye szögedit, és külömbenis modoross vagyok. mintha lenne olyan, hogy dunántúli... egy vazsit se tunna a hölyéje föismerni, meg egy györit se, de osszaja zeszet...

Az, hogy mindenki azt ír/alkot, amit akra/tud/mer az számomra evidens. Ugye nem ezen fogunk összeveszni, és ugye nem fog kiderülni, hogy én bármit meg akartam volna tiltani vagy elő akartam volna írni?

RomBold! (törölt) 2011.11.12. 09:24:40

Ja, és Mórának például szerintem nagy szerepe van abban, hogy városi népekben kialakult egy kép arról, hogy hogyan beszél a büdösparaszt, és hála a nyelvművelőinknek, ehhez hozzáíródott az is, hogy aki úgy beszél, csak csak igénytelen és tudatlan lehet, és emiatt a vidékiek kifigurázására kialakult egy afféle pesti-műmájer-műparaszt szleng. Cigány nyelv dettó.

akimoto 2011.11.12. 09:56:59

Kedves RomBold! Túl van tárgyalva. Szép napot neked!

emmausz 2011.11.12. 12:01:47

RomBold
1. Népszerűsítheti a nyelvjárásokat, melyek nekem (és Mórának se) büdös parasztok, hanem a nyelv sokrétűségének letéteményesei, bizonyságai.
2. Móra szerintem szeretettel írt és igazi humorral a Szeged környéki népekről. Én is így érzek a vidék embereivel kapcsolatban.
3. Nem kell mást tenni, mint tetszőleges életképet alkotni egy adott település nyelvén írva. Kodály a népzenével tette ezt. Nem volt képes minden ritmus cifrát egzakt módon rögzíteni, mégis lejegyezte, amit akart, úgy ahogyan hallotta. (Ettől függetlenül még fonográfra is felvette.) Minden esetben megjegyezte, hogy melyik településről való a dal.
Ezt kellene másolni:
Szerző: Cím
Szöveg. Település, ahol a nyelvet így használják.
És még egyet. Az Álmodó Magyarok kiállítói fontosnak tartották felvonultatni a nyelvjárásokat. Ott hangzó anyagok szerepeltek.
akimoto: Köszönöm.
Érdekes lehetne ismert szerzők műveit megidézni, és párhuzamosan a nem ismertek szövegeiből egy összeállítást készíteni.
Te kikre gondolsz. Lehet, hogy szakszerűbben meg tudnád szerkeszteni mint én?!
De vajon ki adna ki egy ilyen válogatást?
(Pályázat?)
Azt hiszem, most álmodozom.

akimoto 2011.11.12. 23:28:29

emmausz, teljesen nyilvánvaló: Móra, Tömörkény, Juhász Gyula, Cserzy Mihály, Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza, Benedek Elek, A magyar anekdotakincs (nem emlékszem a válogató nevére), most csak kapásból, és csak a saját fatornyos ismereteimre hagyatkozva. Azt hiszem, munka ill. gyűjtés közben alakul ki a kötet végleges profilja, a kiadó bármelyik lehet a kicsik és nagyok közül, amelyiknek pénze van rá. Bevallom, én már nem szeretnék antológiát szerkeszteni, eleget dolgoztam életemben.

emmausz 2011.11.13. 07:14:34

Köszönöm és megértelek.

KapitányG 2011.12.07. 10:21:03

hát, egy t, bocsánat

KapitányG 2011.12.07. 10:23:48

az "s"-et pedig valószínűleg a fölösleg miatt hagytam ki :)
Szám szerint stimmel :)

akimoto 2011.12.07. 10:54:02

A cikk "szívemből beszél", ahogy egy kommentelője írta. Mick is kedveli a nyelvjárásokat, a nyelvi sokszínűséget, ez a fejtegetés azonban a mai nyelvhasználatról szól. Küldtem én Micknek palócul olvasandó Onagy-novellát, de az ő világuk ugye messze van egymástól, ahogy a nyelvi megkülönböztetést alkalmazók és a nyelvjárásukat megőrzők elméje is messze másképpen működik.
Egy másik beszélgetésben éppen az zárt e-ről értekeztünk, az "ö" furcsán venné ki magát, így aztán meghagyjuk az otthoniaknak, de nem felejtjük el.
A meteorológust hallgatni külön élvezet, nekem nagyon tetszik.

KapitányG 2011.12.07. 11:08:32

Én meg nagyon-nagyon irigylem azokat (lám, megint az a fránya irigyég...), akik érzik és használni tudják a zárt e-t.

akimoto 2011.12.07. 11:23:50

Gabi, ezt gyerekkorban tanulja meg, aki ott született. Semmi baj nem lenne, ha mindenki egyenrangú "beszélő" lehetne mondjuk állásinterjúkon. (Akár erdélyi nyelvhasználatával, és nem tartanák románnak. Nagy a zavar a fejekben, nem vitás.)
süti beállítások módosítása