Bejegyzések

Heti beszámoló

Rajtam ne múljon...! [90. oldal] Azt mondják, mindig rajtunk is múlik minden. Rajtam ne múljon. (Tandori Dezső: Vagy majdnem az. Bp. 1995.)

Friss topikok

  • KapitányG: Jobbulást! Várom a főnixmadarat! (2013.02.26. 10:05) Partecédula
  • évi.: Anyunak két kedvenc könyve volt,amiket sokszor levett a polcról, az egyik az Aranyketrec, a másik ... (2013.02.25. 16:07) Aranyketrec
  • akimoto: Flora, mi sem mondjuk meg, hányan is lakunk itt. Az ördög nem alszik (csak a testvéred, jó messze.... (2013.02.19. 20:45) Répatorta
  • akimoto: Várok egy kicsit. Hogyne, költözésből elég volt. (2013.02.18. 16:49) Madaras
  • évi.: @akimoto: Igen, meg, és tegnap reggel is néztem néhány videót,ami fent volt a neten :( (2013.02.16. 13:35) Szegény emberek

Címkék

1952-2012 (1) 2013 január (1) 56 (1) a (1) alázat (1) aranyat érő (1) arany dió mogyoró (1) arany ősz (1) Art (1) átverés (1) az éjszaka csodái (1) az időről (1) a blog (1) a második gyertya (1) a sziget (1) befőzés (1) belülről kifelé (1) Berzsenyi (1) bevezető (1) bölcső ténfereg (1) Bőrlevél (1) cseresznye (1) csodaváróknak (1) csupa öröm (1) Daniss ajánlás (1) De (1) Deco (1) dióhéjban (1) dráma (1) egyebek és emberek (1) egy kiállítás köteteiről (1) élet és tudomány (1) emlék (1) érzelmi érték (1) esték (1) este jó (1) ez igen (1) főemlősök egymás közt (1) fogadd el (1) foglyok karácsonya (1) főpróba (1) Furnitures (1) gaudeamus (1) gubancok (1) gyász (1) gyászos (1) hangzó (1) hazádnak rendületlenül (1) hetedik (1) hétköznap (1) hideg meleg júliusban (1) hírek (1) hófúvás (1) hol jár az eszem (1) hónap (1) hordalék (1) hurrá nyaralunk (1) hűvös éjszakák jönnek (1) húzzunk bele (1) Ibafa (1) időkép (1) ínség (1) itt vagyok (1) jogok (1) jómadár (1) jövőre jobb lesz (1) júliusi (1) Káin (1) kapaszkodj Malvin (1) karének (1) keddi jelentés (1) képességünk a rend (1) késő ősszel (1) kirándulás a végtelenbe (1) könnyek (1) kotkodács (1) közlékeny (1) kultúrák (1) legyen nyár (1) madarak és fák (1) mai mesék (1) majd jövök valamikor (1) Mancur segít (1) március elején (1) meddő órák (1) meg (1) megbízható (1) megfizette (1) megfontoltan (1) még jövök (1) melankólia (1) mélyben (1) mely nyelv merne (1) menedék (1) menni menni menni (1) merengő (1) miért (1) miről meséljek? (1) molitva (1) mosolygó (1) most (1) Mrs ZuzMara (1) Nádas Péterről másodszor (1) Nádas Péter trilógiájáról (1) nálunk falun (1) na mégegyszer (1) negyvenhat hideg tavaszán (1) negyvenhat telén (1) negyvenhét nyara (1) neköd adom (1) nem engedtünk a negyvennyolcból (1) nézzünk előre (1) nyelvtanulás (1) olvasni (1) olvasni nehéz (1) olvassatok jó költőket (1) oremus (1) öröm (1) őszikék (1) őszinteség (1) pályázott egy állásra (1) panni tavalyi utazása (1) párhuzamos (1) pillanatok (1) pórázon (1) profundis (1) realizmus (1) rock (1) roráte (1) sodrásban (1) Szabadság! (1) szabad madár (1) száll az illat-ár (1) szeppuku (1) szép napok (1) szerenád (1) szigetek (1) Temesi Ferenc (1) töröljük le (1) történetek újrapapíron (1) túlélők (1) túléltük de képeket (1) tűlevél (1) ügyek (1) új hely (1) utcabál (1) valami van (1) vau (1) végre hűvös (1) veríték és válóok (1) vers (1) versek délutánja (1) világból (1) visszanézve (1) és megnyerte (1) (1) nem tudok feltenni erre a blogra (1) Címkefelhő

Félévi zárás

2012.07.03. 08:30 akimoto

Június 30.

Ma már reggel 7-kor iszonyú meleg van.  Locsolni kellene. Csak néhány percet töltöttem a napon, valósággal szúr. Mégis vissza kell mennem a kertbe. Nem hagyhatom veszni a megérett málnát. Az orromon jó vastag kötéssel, sapkában, napszemüveggel valahogy kibírom.

*

Hét végén mindig kapunk egy helyi hirdetési újságot. A maiban ezt ajánlják: „Forrásvízből bio halat vegyenek. Kárász, csuka, keszeg.” Gondolkoztam, vajon a nem bio halat milyen vízben tartják, és mivel táplálják?

 

Július 1.

A ’félévi zárás’-t a nagynénémtől hallottam először, valamikor tízéves koromban. Nagynéni főkönyvelő volt a Gázgyárban, az esti vacsoraasztalál mindig elmesélte a napját, az irodai és a gyári dolgokat. Az irodában többnyire nők dolgoztak, a tevgazdálkodás legszigorúbb éveit éltük, előbb a három éves, majd az öt éves tervet teljesítette az ország, a gyárban tervutasítás gondoskodott a napi penzumról, amelynek eredményét az irodisták könyvelték, szintén komoly előírások alapján. A félévi zárásra az irodai kimutatásokkal is el kellett készülni.Minthogy tíz éves se voltam azon a nyáron, inkább csak az ide társuló szavakra emlékszem. A gyárban a hűtőtorony, retorta, az irodában az Evoluth könyvelés meg a „dossziő’ hangzott el leggyakrabban, ez utóbbi a párttitkártól, aki igen műveltnek szeretett látszani,  a látszaton pedig jót vigyorogtak a hölgyek. Vagyis az elvtársnők, bár e megszólítást leginkább csak a párttitkár gyakorolta. A főmérnök (akinek fia a Magyar Rádió 6-os stúdiójának népszerű zenésze volt), szóval, a főmérnök inkább a nevükön szólította az elvtársnőket. Na, de nem is ezt akartam mondani, hanem a félévi zárást. Nagynénim mint főkönyvelő, felelős volt a végtelen számoszlopokért, s hogy minden pontos-e, éjszakánként ellenőrizte. Haza is hozta az irdatlan papírokat, számolt, számolt, a lap aljára érve azt mondta, „áthozat”.

 

Július 2.

Rémes hőség van. Arra gondolok, milyen jó volt régen, amikor a családdal kimentünk a SZUE-ba, zuhanyoztunk,  lubickoltunk a tiszta vízben, árnyékban heverésztünk a plédeken. Az egyik szent életű testvérem biciklivel, ételhordóban hozta ki az ebédet. Úgy ettünk, mint a sáskák.

*

Elgondoltam, hová is jártunk hűsölni, amikor se klíma, se ventilátor nem szolgálta a kényelmet. Legföljebb a kertbe mentünk le, a francia sarokba. Mondom könnyedén, francia sarok. Nagyapánk kerttervező leleményét dícséri, de a szó nem tudom, honnan való. Kerestem az interneten kerti enteriőröket, még legjobban ez hasonlít a mi régi francia sarkunkra:  http://www.lyraflorae.hu/kertepites.html

A sarkosan találkozó két fal nem fából, hanem téglából volt, két jó magas épület falai, ampelopszisszal voltak befuttatva. Itt aztán tényleg árnyékban hűsölhettünk a nap bármelyik szakában. Téglával volt kirakva a megemelt aljzat, fehérre festett kerti pad, kerek asztal és összecsukható székek adtak kényelmet a népes társaságnak. A kis teraszt alacsony kerámia kerítés övezte, meg egy sor dísznövény: mahónia, hortenzia, ezüstfenyő, néhány magasabb juharfa is  árnyékolta a sarkot. Miért francia? Nem tudok rájönni. Kártyáztunk, társasoztunk ott gyerekkorunkban, még előbbi években a nyári délutánokon a felnőttek oda húzódtak kötéseikkel, hímzésekkel, a vendégeket is ott fogadták.

*

Jó volt, amikor fürdőruhában, slauggal locsoltuk egymást az udvaron. A téglákkal kirakott terepen hol moha, hol valami egyszerű virág nőtt ki a téglák közötti réseken. Juci néni a földszinti kis lakásból a kert rácsos kerítése és a téglasorok közé egy széles sávban virágokat ültetett. A hatvanas évek elején nőttek a legdúsabb petúniaágyások, köztük estike, dohányvirág, egy-egy tő pulykatakony, elég sok bársonyvirág, más néven büdöske díszlett, esténként illatárban úszott az udvar. Volt egy kedves virága, amelyik a falak tövében nőtt, csak a napsütésre illetve fényre nyíltak ki, estére becsukódtak. Portuláka, porcsinvirág, Kossuth-csillag, ilyen neveken tisztelik a ma egyre kevesebb helyen látható igénytelen növénykét. Más divatok élednek, a régi parasztkertek virágai lassan eltűnnek.

 

Július 3.

Jobb lesz nem nosztalgiázni. Kerestem inkább szinonímákat a beképzeltségre. Találtam jó sokat, de nem hozom ide mindet. Rossz hangulatot csinálnak. (Beképzelt, öntelt, elbizakodott, tudálékos, önimádó.) Ne legyek ennyire lökött és totál gáz!

 

29 komment

Címkék: közlékeny

A bejegyzés trackback címe:

https://akimotonapjai.blog.hu/api/trackback/id/tr164625336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emmausz 2012.07.03. 09:20:07

A Heti Válaszból idézek halügyben: „A Mekong-delta partvidékén folyó "tenyésztés" minden képzeletet felülmúl. A szűk halketrecekben (állati és emberi ürülékek között) hatvan-nyolcvan cápaharcsa vergődik egy négyzetméteren. Az állatokat döghússal, dél-amerikai csontliszttel, génmanipulált táppal, szójahulladékkal, szerves szeméttel etetik. Egy pangasiushoz képest a tápos csirke fejedelmi ínyenc. A halakat antibiotikummal tömik, nehogy elpusztuljanak a fertőzött vízben, és kínai injekciókkal kezelik. Felfedezték, hogy ha az ivarérett példányokat terhes nők vizeletéből kivont hormonnal oltják be, akkor a hal négyszer gyorsabban növekszik, mint természetes környezetében. Az olcsó hal mohó vámszedőinek ez sem elég: a feldolgozás előtt foszfáttal etetik az állatokat, a foszfát ugyanis megköti a vizet, így húszszázalékos súlynövekedés is elérhető fagyasztáskor. Nem árt tehát észben tartani, hogy olcsó halnak híg a leve: ha 1200 forintért vesszük a fagyasztott filé kilóját, akkor 240 forintért vizet vettünk.”
Ettől még lehet, hogy a biohal is kamu.

akimoto 2012.07.03. 09:43:55

Atyavilág, ezek után kétlem, hogy meg tudom enni a fagyasztóban dekkoló Pangasiust. Pedig morzsában kirántva nem volt rossz... Jaj.

flora/ro 2012.07.03. 10:52:53

Magyarországról mindenfelől kánikula-hír jön. Kezdem értékelni az itteni 20-22°-os maximumot! Fő, hogy a nap süt: megtízszerezi az energiámat szinte azonnal. Ha a fény eltűnik viszont, ólomsúly nehezedik rám és hibernálásba vonulok...
Tartsatok ki és vigyázzatok magatokra!

évi. 2012.07.03. 11:30:16

Mi a diófa alatt vészeltük át a nyarat és lavórban fürödtünk, volt egy nagy fehér és egy kisebb sárga, aztán mikor kinőttük a lavórt, akkor nekünk is maradt a slagg, egyszer emlékszem a cseresznyefa alatt sátrazhattunk egész éjjel, régi rongyszőnyegekből építettük...de akkor még nem szenvedtem ennyire a melegtől, csak néha elájultam, de azt arra fogták,hogy vérszegény vagyok.Már ne vagyok az, de ez a negyvenfok árnyékban tartósan nagyon nem fehérembernek való...

emmausz 2012.07.03. 16:28:39

1. Sose lettem, lettél rosszul tőle.
2. Lehet bőven újságírói túlzás, bár német kutatásra hivatkozik a cikk.
3. Ezután magam is óvakodom tőle, hogy ezt a fajta halat vegyem-egyem.
4. Ki tudja, még miket kapunk a világkereskedelem jóvoltából?

akimoto 2012.07.03. 16:40:00

Flora, kösz az együttérző sorokat. Ma azt álmodtam, hogy súlyos fekete felhők csüggenek le az égről, és sötét van nappal is. Nem lehet a kedvemre tenni, igaz? A fényfüggők ilyenek.:))))

akimoto 2012.07.03. 16:43:15

Évi! Most van diófánk, de messzire a vízcsaptól. Jó lehetett éjjel a sátorban. Már az este megfordult a fejemben, hogy megpróbálhatnánk a szabadban éjszakázni.

évi. 2012.07.03. 16:51:59

@akimoto: nekem is, de a szúnyogok...lehet a pincébe vonulok?

akimoto 2012.07.03. 16:53:14

Emmausz, nem vagyok nagyon hiszékeny, de az idézett leírás annyira plasztikus volt, hogy alig tudtam ebédelni, pedig nem is halat hoztak.
Ne is vegyetek többé ilyen kövér nagy halat! Én odaadom a macskának. Talán nem pusztul el tőle. :(
Mi fog még kiderülni? Szalmonellás tojás, tüdőbajos tej, ecetben mosott húsok, tejfölök tejporból. Mi valahogy kibírjuk, de mi lesz a kicsi gyerekekkel? (Legyenek hazai gazdaságok elérhető árakkal, ezt szeretném.)

akimoto 2012.07.03. 16:55:12

Évi! A ház ura szerint vannak szúnyogok, én egyet se vettemm észre. Pince? Az is jó! :)))

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2012.07.03. 16:56:26

és a túloldalon:"átvitel" ami lent áthozat... kiskoromtól igy irtam ("könyveltem2 a kiadásokat (bevételeket)

akimoto 2012.07.03. 17:00:05

Gond/ol/a, persze, hiszen Anyukád "szintén zenész". :)

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2012.07.03. 17:00:11

Pestről Szegeden átszállva, a buszra várva, a pályaudvar előtt majd' megettek a szúnyogok...

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2012.07.03. 17:01:23

a régi családi házunknak olyan vastagok voltak a falai, hogy a legnagyobb kánikulában is hűvös volt nálunk mindig... konstatálták is a betérők, s én nem értettem, miért olyan nagy szó az...:(

akimoto 2012.07.03. 17:02:08

Hogy is volt? Lenn átvitel, fönn áthozat... Buta kislány miket beszél.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2012.07.03. 17:02:35

de a nagynéném tanított "könyvelni", amikor nála laktam, mikor anyu kórházban... (épp azért, a pontos elszámolás miatt...)

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2012.07.03. 17:04:14

ajaj, akkor forditva...de olyan mindegy:)(viszem én, hozom én,,,:)

akimoto 2012.07.03. 17:07:50

Gond/ol/a, Szegeden is, Makón és a környéken sok a szúnyog. Itt mi nagyon száraz hegyvidéken vagyunk. Lenn a patakban esténként békák vartyognak, de hogy mit esznek, az rejtély.
A régi házak ilyenek. Jó lenne most egy szoba benne. :)

akimoto 2012.07.03. 17:08:18

Gond/ol/a, te írtad jól, én meg rosszul.

emmausz 2012.07.03. 19:17:28

@akimoto: Nagyon okos ember az, aki meg tudja magyarázni, hogy miért olcsóbb külföldről importált tejet innunk, s miért drágább, ha a tanyákról, farmokról begyűjtött tejet osztják szét a legminimálisabb utaztatással.
Ugyancsak évtizedek óta megválaszolatlan kérdés, hogy miért nem hazai söröket iszunk sokkal inkább a külföldiek terhére. Van belföldön is búza, komló, sörélesztő, maláta ivóvíz és gyártási tapasztalat is.
Ám ember, küzdj és bízva bízzál. Hátha... a remény hal meg utoljára.

emmausz 2012.07.03. 19:22:00

A vicc így szól: Átvitel honvéd! Átvitel honvéd jelentkezzen már! Nincs Átvitel honvéd? A szamár, ő kapta volna a legtöbb zsoldot.

akimoto 2012.07.03. 19:32:40

Emmausz, lehet, hogy az állatok táplálása és az egészségügyi előírások betartása (oltás, ilyesmi) többe kerül kicsibe mint nagyban. Nem tudom, csak gondolom.

:))Vicces. :))

évi. 2012.07.04. 10:03:48

@akimoto: itt sok van belőlük...pedig.

akimoto 2012.07.04. 11:16:06

Évi, lehűlt éjjel. Nem nagyon, kicsit. :) Nálatok is?

évi. 2012.07.04. 16:14:59

@akimoto: nálunk 5 óra 10 perckor a kinti hőmérséklet 24 fok volt, bent 27,6 -ot mutatott a hőmérő, akkor kapcsoltam ki a ventilátort, aztán 7-kor be,mert onnantól már melegedett, 8-kor kint 28,bent 33...aztán eljöttem otthonról és csak sejtem mire megyek haza :(

akimoto 2012.07.04. 17:22:27

Évi, mi is hasonlót észleltünk hajnalban. El se tudtam képzelni, most mi lenne a legjobb. Végül mégis bezárkóztunk, amint melegedni kezdett odakinn, és azóta ezt olvasom:
dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?docId=1065&secId=106826
Nagyon jó fej, verses önéletrajz, különös tekintettel az ötvenes évekre. :)))

évi. 2012.07.06. 09:53:32

@akimoto: Kálnoky László? Anyu nagyon szerette, emlékszem :))

bele olvasok, ha lehűl a levegő :))

akimoto 2012.07.06. 09:58:23

Évi, remélem, te is érdekesnek találod. :)
süti beállítások módosítása